200x200
Caritas Hungarica helyi csoportja
 
Rózsafüzér Társulat
 
Keresztény Édesanyák Szent Mónika Közössége
 
Mária Légió helyi csoportja
 
PLÉBÁNIA HIVATAL
 
A pitvarosi Nagyboldogasszony Plébánia címere
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Pitvaros
 
Csanádalberti
 
Látogatóink
Indulás: 2009-07-08
 
Templomunk és plébániánk története idegen nyelveken
 
Gúta - az őshaza
 
Tallós
 
Negyed - Pozsonyvezekény
 
Hidaskürt - Felső- és Alsószeli
 
Képviselőtestület
 
Kitekintés
 
Zene
 
VENDÉGKÖNYV
 
Templom felújítás, bővítés és toronyépítés pro
 

Kondé Lajosról

- Elõször is szeretném, ha egy pár dolgot mesélnél magadról: a kiskorodról, családodról...

- Ketten vagyunk testvérek. Egy bátyám van. Szüleim átlag katolikus emberek. Ami a környezetemet meghatározta, hogy õk is -mint az egész falu- áttelepültek Csallóközbõl. Egy szín katolikus közösség volt. Az elsõ ténykedésük áttelepítés után, hogy egy katolikus templomot építettek, melyet õk is és késõbb mi is teljesen magunkénak éreztünk. Úgy mentünk a templomba, mint bármelyik házba. Ez nyilván meghatározta az embert. Aztán Kecskemétre kerültem egy véletlen folytán a piaristához. Érettségi után bejelentettem a szüleimnek, hogy elmegyek papnak.

- Hogyan született meg benned a hivatás?
- Nem is tudom. Ez egy lassú folyamat az emberben. Fontos szerepe volt annak, hogy mi szinte a plébánián nõttünk fel, láttuk, hogy milyen egy papnak az élete. Gimnazista koromban is sok pap ismerõsom volt. A csöndes munkák, benyomások, csöndes meghívások meghatározóak.

- Esetleg emlékszel valami iskolai csínytevésre?
- Hogyne! Nagyon élénk gyerek voltam. Egy ministráns csapatunk, bandánk volt, iskola után két pártot alakítottunk, mint a Pál utcai fiúkban. Kirándulgattunk. Késõbb a szemináriumban is jó csapatunk volt. Délutánonként teát fõztünk szamovárban, és jókat beszélgettünk.

- A katonaság meghatározó egy férfi életében. Neked milyen volt?
- Én csak anyámasszony katonája voltam. Még Kecskeméten, amikor a piaristákhoz jártam, akkor nyílt meg ott a mûvelõdési ház, ahová lehetett jelentkezni tornára. Én jelentkeztem. Ez késõbb gyógytorna néven futott, noha gyûrûtõl kezdve mindent csináltunk. A sorozás alkalmából én mondtam, hogy gyógytornára jártam, mire felmentettek egy évre. Következõ alkalommal már "A" kategóriát kaptam, mire fellebbeztem. Ismét bevittek vizsgálatra, ahol a katona orvos megkérdezte tõlem: "Kecskemétrõl jött? Hogy van a Halász tanár úr?" Majd megkérdezte azt is, hogy hová akarok továbbtanulni, mire mondtam, hogy szemináriumba. Ezután kiküldtek és közölték, hogy alkalmatlannak találtak, és föllebbezésnek helye nincs.

- Hogyan alakult további pályafutásod?
- Hát futottam. Szeminárium után Alsóvárosra kerültem, ahol hittant tanítottam, és nagyobb ministráns fiúkkal is foglalkoztam. Kirándultunk, fociztunk. Mise alatt felvettük a jó filmeket a TV-bõl és utána levetítettük. Én voltam az alsóvárosi mozi. 5 év után, amikor elkerültem 200 hittanos volt. Utána a Dómba kerültem, majd ide, a Szent Imre Kollégiumba.

-Neked mit jelent ez a kollégium?
- Nagyon sokat, mert ha nem jelentene, akkor nem csinálnám.

- Ha van szabadidõd, akkor mit szeretsz csinálni?
- Régen szerettem kirándulni, utazni, de már régen nem voltam sehol. Nem tudom, majd kitalálom a következõ riportra. Jó lenne németül is megtanulni.

- Az állatokat szereted?
- A kutyákat szeretem. Kiskorunkban volt lovunk is, és lovagoltam is akkor. Falusi gyerek voltam, volt mindenféle állatunk: nyulaink, galambjaink...

- Milyen terveid vannak?
- Szeretném befejezni a tetõteret, a katolikus kávéházat, de ez mint épület, kõ. Igazából a szellemi és lelki fontosabb. Szeretném, hogy az Egyetemi Lelkészség tényleg mûködjön és lelki gazdagodást adjon.


Csizmadia Erika
(1995. október)

 

Információk a szentségkiszolgáltatásról
 
Eseménynaptár
 
Hittanosoknak
 
Élő Víz - plébániai újság megtekinthető példányai
 
Msgr. Kondé Lajos atya, a szegedi Dóm esperes-plébánosa, pasztorális helynök, Pitvaros díszpolgára
 
Katona Pál c. esperes Plébániánk szülötte
 
Videók a Youtube -on
 
Katolikus sajtó oldalak
 
Fiataloknak
 
Fotógaléria
 
Pontos idő
 
Katolikus rádiók a világhálón
 
KÉP ARCHIVUM
 

Felhívjuk minden látogató figyelmét arra, hogy az oldalon található anyagok a pitvarosi Nagyboldogasszony Plébánia tulajdonát képezik, azok más médiumban (újság, napilap, havilap, internetes portál, rádió és televízió, illetve itt fel nem sorolt egyéb médiumok) való felhasználására csak a Plébánia írásbeli engedélyével van lehetőség, ellenkező esetben a hatályos Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezései szerint fogunk eljárni. 

 


FARKASMETAL--LAKATOS MUNKA-HAIDEKKER HÁLÓ - FARKASMETAL- HULLÁMRÁCS KAPU,KERÍTÉS-FARKASMETAL-LAKATOS MUNKA    *****    Sok olvasmánnyal,szoftverekkel,horoszkóp megrendelési lehetõségekkel vár a CSILLAGJÖVÕ ASZTROLÓGIA PORTÁL,csak kattints!    *****    CRIMECASESNIGHT - bûntényekkel foglalkozó oldal - CRIMECASESNIGHT    *****    --farkasmetal---Lakatos munka-haidekker kerítés---farkasmetal---haidekker kapu----farkasmetal----Lakatos munka-haidekker    *****    Minden egyben a SKAM sorozatokról - friss hírek, folyamatosan bõvülõ MAGYAR FELIRATOS tartalom - SKAM SKAM FRANCE WTFOCK    *****    Egy horoszkóp elemzés sok rendkívül fontos információt tartalmaz, ezért fontos, hogy megrendeld. Tedd meg minél elõbb!!!    *****    A horoszkóp fontos jelzõrendszer,amit vétek nem használni.Rendeld meg Te is,tudd meg a lehetõségeid a következõ 3 évben!    *****    and i know now that this world will never be enough for me    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Semmiben sem nyilvánul meg olyan világosan az emberek jelleme, mint a játékban.    *****    Az életben a játék az egyetlen dolog, ami komoly.    *****    ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE - gyere és nézd kedvenc Skam sorozataid magyar felirattal - SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Jövõ, szerelmi ügyek, pénzügyek, karrier: a kártya válaszol! Tarot kártya elemzés karácsonyi ajándéknak is! Norina Tarot    *****    I am afraid of what I'm risking if I follow you Into the unknown    *****    Ne menj elõttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és..    *****    Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Lájkoljátok a Filmes alakítások véleményezése Facebook-oldalát! Szavazásokkal, interaktív játékokkal várlak titeket!    *****    Filmes alakítások véleményezése! Olvassatok kritikákat színészi alakításokról!