200x200
Caritas Hungarica helyi csoportja
 
Rózsafüzér Társulat
 
Keresztény Édesanyák Szent Mónika Közössége
 
Mária Légió helyi csoportja
 
PLÉBÁNIA HIVATAL
 
A pitvarosi Nagyboldogasszony Plébánia címere
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Pitvaros
 
Csanádalberti
 
Látogatóink
Indulás: 2009-07-08
 
Templomunk és plébániánk története idegen nyelveken
 
Gúta - az őshaza
 
Tallós
 
Negyed - Pozsonyvezekény
 
Hidaskürt - Felső- és Alsószeli
 
Képviselőtestület
 
Kitekintés
 
Zene
 
VENDÉGKÖNYV
 
Templom felújítás, bővítés és toronyépítés pro
 

A pitvarosi Nagyboldogasszony Plébánia címerének leírása

A pitvarosi Plébánia címere háromszögletű pajzs, amelyet négy mezőre osztottunk. A bal felső mezőben a plébániatemplom  titulusának a Nagyboldogasszonynak stilizált ábrázolásai láthatók: zöld hármas halom, amelynek középső dombja szintén három kis halomban végződik. Ebből három virágú, zöld szárú fehér liliom emelkedik ki, a tisztaság jelképe, Szűz Mária tisztaságára utal. Mögötte a fekete apostoli kettős kereszt emelkedik, amely Magyaroszág ősi kapcsolatát fejezi ki Szűz Máriával. A liliom tövétől, a hármas halom aljáig kék kiszélesedő folyó halad, amely a Marost, amely mellett élünk (és a Dunát, ahonnan a pitvarosi hívek ősei származnak) jelképezi. A kettős kereszt bal oldalán a Nap és a Hold ábrázolása látható, jobbján pedig a tizenkét csillagból álló kör, a Jelenések Könyvére utal, amely úgy ábrázolja Máriát, mint a Napba öltözött Asszonyt, akinek lába alatt a Hold és feje körül tizenkét csillagból álló koszorú.

A címerpajzs jobb felső mezőjében felül, egy vörös tégla, arany vakolókanállal látható, alatta lánc húzódik. Ezek a jelképek a templom építésére utalnak, a lánc pedig arra, hogy a templomépítés jelképesen és ténylegesen is rabságban történt. Jelképesen azért mert szülőhelyükről elhozott őseink emelték a templomot, ténylegesen azért mert az 50 - es években, a kommunizmus alatt épült, amelynek ideje alatt a szellem rabságban volt. Ez alatt a mező közepén fehér pergamenen, - amely a Szentírást jelképezi -, egymásba fonódó szívek láthatók. Ez egyrészt a pitvarosi hívek egymás iránti elköteleződését, és összetartását jelképezi, másrészt az Isten iránti hűségünket szimbolizálja.

A címerpajzs, bal alsó mezőjében a magyyarságunk másik jele az Árpádsávos osztás vörös és ezüstje jelenik meg, míg a jobb alsó mezőben a fehér - kék -vörös, a szlovák zászló alapszínei arra emlékeztetnek, hogy a pitvarosi emberek valódi szülőföldje jelen pillanatban Szlovákiában található.

Információk a szentségkiszolgáltatásról
 
Eseménynaptár
 
Hittanosoknak
 
Élő Víz - plébániai újság megtekinthető példányai
 
Msgr. Kondé Lajos atya, a szegedi Dóm esperes-plébánosa, pasztorális helynök, Pitvaros díszpolgára
 
Katona Pál c. esperes Plébániánk szülötte
 
Videók a Youtube -on
 
Katolikus sajtó oldalak
 
Fiataloknak
 
Fotógaléria
 
Pontos idő
 
Katolikus rádiók a világhálón
 
KÉP ARCHIVUM
 

Felhívjuk minden látogató figyelmét arra, hogy az oldalon található anyagok a pitvarosi Nagyboldogasszony Plébánia tulajdonát képezik, azok más médiumban (újság, napilap, havilap, internetes portál, rádió és televízió, illetve itt fel nem sorolt egyéb médiumok) való felhasználására csak a Plébánia írásbeli engedélyével van lehetőség, ellenkező esetben a hatályos Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezései szerint fogunk eljárni. 

 


ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE - gyere és nézd kedvenc Skam sorozataid magyar felirattal - SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Jövõ, szerelmi ügyek, pénzügyek, karrier: a kártya válaszol! Tarot kártya elemzés karácsonyi ajándéknak is! Norina Tarot    *****    I am afraid of what I'm risking if I follow you Into the unknown    *****    Ne menj elõttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és..    *****    Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Lájkoljátok a Filmes alakítások véleményezése Facebook-oldalát! Szavazásokkal, interaktív játékokkal várlak titeket!    *****    Filmes alakítások véleményezése! Olvassatok kritikákat színészi alakításokról!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Szereted a filmeket, a színészeket és a hollywoodi álomgyárral kapcsolatos híreket? Akkor itt a helyed!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    RENDELJ szeretteidnek, barátaidnak ASZTROLÓGIAI elemzést karácsonyra. Nagyon hasznos és fontos ajándék. Rendelj most!!!    *****    FRPG - Are you, are you, Coming to the tree, Where they strung up a man, They say who murdered three. - FRPG    *****    Szereted a fantáziával színezett középkoros szerepjátékokat? És a kalózokat? Ha igen, akkor itt a helyed köztünk! :3    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mindenkiben két farkas él, az egyik jó, a másik gonosz, és az éli túl, amelyiket etetjük.    *****    Kedvezményes Tarot kártya elemzés! Az igazság, a jelen, a jövõ tárulhat fel elõtted. Választ kaphatsz mindenre!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!